A vírus nem válogat...

Lassan már nem is naponta, hanem sajnos óránként érkeznek megdöbbentő hírek, hogy a sok-sok friss fertőzött között mennyien vannak a sportemberek, melyik aktuális verseny, meccs marad el emiatt.

Most a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületét is elérte a járvány: a – népszerűbb nevén – Halhatatlanok Klubjának nyáron megválasztott elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Timea az érintett, az ő tesztje lett pozitív két nappal ezelőtt.

Szerencse a bajban, hogy az egykori kiváló sportoló, Sydney és Athén párbajtőrvívó aranyérmese tünet- és panaszmentes, jól érzi magát! Ugyanakkor ő is, s az elitklub többi tagja is megragadja az alkalmat, hogy felhívja mindenkinek a figyelmét az óvóintézkedések maradéktalan betartásának fontosságára!

„Manapság az embertársaink iránti figyelem és tisztelet legalapvetőbb megnyilvánulási formája a maszkviselés, a minden korábbinál gyakoribb kézmosás, a sokszor kényelmetlen-kellemetlen távolságtartás, de higgyetek nekem: érdemes szabálykövetőnek lenni!” – mondta Nagy „Titi”, aki nagyon bízik abban, hogy ha már valaki megfertőződött, ugyanúgy megússza különösebb problémák nélkül, mint ő.

Vízilabda: Medencék, gólok, pofonok – kiállítás Kárpáti György emlékére

Szerdán ünnepélyesen megnyitották, és a tervek szerint május 31-ig lesz látható a Groupama Aréna Fradi Múzeumában a „Gyurika – Medencék, gólok, pofonok” című kiállítás, amely Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó életét mutatja be – írja az MTI.

A Nemzet Sportolójáról, aki júniusban, nem sokkal 85. születésnapja előtt hunyt el, a megnyitón egy rövidfilmmel emlékezett meg az egyesület. Az összeállításban elhangzott, hogy Kárpáti György tízévesen lett az FTC játékosa, és „fradizmusára” mindig büszke volt, keresztnevét is a klub egy korábbi legendája, a labdarúgó Sárosi György után kapta.

obak Csaba, a múzeum vezetője emlékeztetett arra, hogy a klub krónikása, Nagy Béla ötlete volt a Fradi Múzeum létrehozása, amely 1985 óta működik, és az Aréna elkészültekor, 2014-ben került méltó helyre, a „futballszentélybe”. Az állandó tárlat mellett mindig rendeznek időszaki kiállításokat is, a mostani már a nyolcadik a sorban.

„Tavaly év végén kezdtük tervezni a Kárpáti György-kiállítást, amellyel a legenda 85. születésnapját kívántuk köszönteni. A vírusjárvány megnehezítette a munkánkat, és sajnos a megnyitót már nem élhette meg az ünnepelt” – mondta a múzeumvezető, aki köszönetet mondott a megnyitón is jelen lévő családtagoknak, akik végig segítették a gyűjtést.

„A magyar sportban szűk klub, a háromszoros olimpiai bajnokok társaságának tagja Kárpáti György. Igazán naggyá mégsem ez, hanem a személyisége tette” – fogalmazott Madaras Norbert, az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke, majd hozzátette, hogy Gyarmati Dezső és Kárpáti György generációja hozta be a sportágba azt a csibészséget, fifikát, ami a magyar vízilabdát jellemzi.

A kiállításon fotók, érmek és más tárgyak kíséretében külön rész foglalkozik Kárpáti György játékospályafutásával, az olimpiai sikerekkel, az örök fradistával, valamint „Gyurikával” – utóbbiban többek között közös fényképen látható Puskás Ferenccel.

Forrás: nemzetisport.hu

Jobban futballozott, mint Puskás... – Kárpáti-emlékkiállítás a Fradi Múzeumban

Ha valakit meg kellene nevezni Gyarmati Dezső mellett, aki „felelős” a magyar vízilabda uralkodó szerepéért a világ pólósportjában, akkor természetesen Kárpáti György neve kívánkozik ide. A legendás sportember idén júniusban hunyt el, így nem érhette meg az életútját bemutató kiállítás megnyitóját a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban.

Akár sorsszerűnek is nevezhetjük, hogy október 21-én nyílt meg a háromszoros olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, Kárpáti György életútját bemutató kiállítás a Fradi Múzeumban, két nappal az 1956-os forradalom évfordulója előtt. Hiszen a „Gyurikával” szinte testvéri viszonyt ápoló másik legendának, Gyarmati Dezsőnek október 23. a születésnapja, és micsoda egybeesés: egy nappal a zöld-fehér futballcsapat barcelonai Bajnokok Ligája-találkozója után sereglettünk össze a Groupama Aréna földszintjén. 

Ahogy Tobak Csaba, a múzeum igazgatója az Indexnek elmondta: általában úgy kell összekaparni egy-egy tematikus kiállítás anyagát, ezúttal azonban a bőség zavarával küszködtek.

Amikor csaknem egy éve hozzáláttunk a kiállítás megszervezéséhez, felkerestük Gyurikát Böszörményi úti lakásában, és ahogy benyitottunk, szinte ránk zúdult a rengeteg ereklye, korabeli fotó, újságkivágás. Egy idő után már nem tudtuk hová tenni a serlegeket, érmeket, ruhadarabokat, a gondot az okozta, hogyan helyezzük el ezeket a korlátozott alapterületű múzeumunkban – magyarázta az igazgató, aki azon is sajnálkozott, hogy Kárpáti György nem érhette meg a róla szóló kiállítás megnyitóját. – Köszönettel tartozunk Gyurika fiának és lányának, Péternek és Nikolettnek, amiért rendelkezésünkre bocsátották ezt a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt.

Kárpáti Péter, a legenda fia beszélt a kollekció legértékesebb darabjairól.

Itt látható a vitrinben édesapám 7-es számú sapkája, amelyikben az 1952-es helsinki olimpián játszott, ahol 17 évesen a sportág addigi legfiatalabb olimpiai bajnoka lett. A másik, talán még értékesebb sapka a melbourne-i, amelyet a „véres„, szovjetek elleni meccsen viselt, ezt azonban Nikolett húgom őrzi, és ő nem mert megválni tőle még átmenetileg se,. De legalább annyira kuriózumszámba megy az 1964-es tokiói olimpia szovjetek elleni mérkőzésén használt bőrlabda is, amellyel Dömötör Zoltán lőtte a döntő gólt, édesapám átadásából.

Megnyitójában Madaras Norbert kétszeres olimpiai bajnok, az FTC-Telekom szakosztályvezetője felidézte Kárpáti György páratlan egyéniségét.

Gyurika jellemhibái közé nem tartozott a túlzott szerénység, azt szokta volt mondogatni, hogy „jobban futballoztam Puskásnál, jobban mondtam a vicceket, mint Hofi, és szebben énekeltem Bodrogi Gyulánál, de én ezeket a jó szívem miatt meghagytam nekik”. De Gyurika mindezt olyan aranyosan adta elő, hogy meg sem fordult a fejünkben, hogy nagyképűnek gondoljuk. Biztos, hogy Gyarmati Dezsővel együtt kettejüknek volt a legnagyobb szerepe az ötvenes, hatvanas években abban, hogy a magyar vízilabda azzá lett, ami manapság.

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya, maga is örökös fradista, többszörös válogatott, és az 1988-as és az 1990-es bajnokcsapat erőssége is jelen volt a megnyitón.

Gyurikát legalább négy évtizeden keresztül ismertem, szoros barátság kötött össze bennünket – emlékezett „Birge”. – Hosszú ideig a szakosztályvezetőnk volt, az 1988-as bajnoki döntő előtt jelent meg a Medencék, gólok, pofonok című memoárja, amit dedikált is nekem. Ezt írta bele: „A holnapi döntőn kanyarodj fel, és lőj gólokat!„ Én megfogadtam, a Tungsram elleni meccsen rendre felkanyarodtam a bal szélről, és négy gólt dobtam, amivel a győzelmünk fő részese lettem, részben Gyurikának is köszönhetően.

Forrás: index.hu

Gyurika kiállítás Meghívó

Tisztelt Címzett!
Tisztelt Sportbarátunk!

Tisztelettel és szeretettel szeretnénk az FTC nevében meghívni a Kárpáti György életét bemutató kiállítás megnyitójára, amire 2020. október 21-én 10:00-kor kerül sor a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban.

A kiállítás megnyitójára szóló meghívót levelem mellékleteként küldöm.

A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött, ezért kérjük, legkésőbb október 19., hétfő, 16:00-ig jelezze részvételi szándékát ezen az e-mailcímen.

Gyurika – Medencék, gólok, pofonok
Helyszín: Groupama Aréna, Fradi Múzeum
Időpont: 2020. október 21., szerda, 10:00
Regisztrációs határidő: október 19., hétfő, 16:00
Dresszkód: smart casual

Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal

Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból.

 Az interjú eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg.

Forrás: privatbankar.hu

HEGEDŰS CSABA SZERINT A KORONAVÍRUS ÖLHETTE MEG A LÁNYÁT, ÜVÖLTENI TUDNA A FÁJDALOMTÓL

Egy hónap telt el a tragédia óta, és Hegedűs Csaba talán még most sem fogta fel, hogy elveszítette kisebbik lányát. Az 1972-es müncheni olimpia birkózóbajnokának harminckilenc esztendős gyereke, Olimpia váratlanul halt meg, és az apja szerint a halálát a koronavírus is okozhatta.

A századik magyar ötkarikás arany büszke tulajdonosa harcol. Nap mint nap megküzd a fájdalommal, és próbál erősnek tűnni. Gyászolja a lányát, és legszívesebben üvöltene a fájdalomtól. Ám nála is rosszabb állapotban van felesége, Sinkovits Mariann, a legendás színész, Sinkovits Imre lánya.

"Több mint negyven éve élünk együtt Mariannal, csodálatos nő, és nagyon féltem őt, nehogy feladja. Olykor rám néz, és azt mondja: ez így nem élet, ez így nem mehet tovább. Képtelen elfogadni, hogy már nincs velünk, közöttünk a gyermeke. Vigyáznom kell rá, mert nemcsak nekem, hanem nagyobbik lányunknak, a másik Sinkovits unokának is szüksége van rá, ránk" – sóhajtott megtörten Hegedűs Csaba a Blikknek adott interjúja közben. "Néha belefeledkezem a munkába, a rengeteg tennivalóba, hogy aztán beüljek az autóba és csak zokogjak, zokogjak, mint egy kisgyerek."

Olimpia a dunakeszi otthonában lett rosszul, és hiába hívták az orvosi segítséget, már nem tudták megmenteni. Az élet talán legbrutálisabb pillanata az, amikor apa temeti a gyermekét – a fiatal és addig makkegészségesnek hitt lányát. A tragédia előtt két héttel esett át tüzetes orvosi vizsgálaton Olimpia, és úgy köszöntek el tőle, hogy akár száz évig is élhet.

"Beszélgettem egy professzor barátommal, és megdöbbentő dolgokat mondott a koronavírussal kapcsolatban. Egy kimutatás szerint a 35 és 40 éves korosztály tagjait fenyegeti leginkább a hirtelen szívhalál, az infarktus, a szívmegállás. Azokról beszélek, akik megfertőződtek koronavírussal, és a statisztika egészen brutális: akik elkapták a vírust, azoknak hetven-nyolcvan százaléka belehal" – csuklott el a hangja a legendának.

"Egy másik adat legalább ennyire sokkoló, az idősebbeket a súlyos vesebetegség fenyegeti az átkozott járvány szövődményei miatt. Németországban állítólag már úgy készülnek, hogy a következő években nem bírják majd a dialízisre szoruló betegek rohamát. Mindezt csak azért mondom, mert sajnos azt kell gondolnom, és ez talán több is mint megérzés, sokkal több, hogy a lányom, az én gyönyörű kislányom a koronavírus áldozata lett."

A bajnok lányát Szentendrén helyezték örök nyugalomra, nagyjából három kilométerre attól a háztól, ahol a szülei élnek.

"Sokan, rendkívül sokan voltak a temetésen, pedig úgy terveztük, hogy szűk családi körben búcsúzunk a kisebbik lányomtól. Ám csak jöttek és jöttek a barátok, ismerősök és ismeretlenek, és minket nagyon felkavart ez a szeretetáradat" – mondta Hegedűs.

Forrás: origo.hu

Felismered a 44 éves Polgár Juditot? A sakk-királynő új frizurával szerepelt a Reggeliben

Polgár Judit kétszeres sakkolimpiai bajnok, a sakktörténet legjobb női sakkozója. A sakk királynője 12 éves korától 26 éven át vezette a női felnőtt-világranglistát, ez férfi és női kategóriában is rekordnak számít az életkorát és a világelsőség hosszát tekintve is. 2014-ben befejezte a versenyszerű sakkozást, de továbbra is a játék szerelmese.

A nemzetközi sakknagymester lelkesen szervezi a hatodik Világsakkfesztivált, amelynek alapítója és főszervezője, és amit minden évben október második szombatján rendeznek. Idén rendhagyó módon online tartják meg.

Polgár Judit és a Világsakkfesztivál

A 44 éves sztár a Reggeliben megújult, nőies külsővel jelent meg. A tépett, egyenes fazonú frizurát hosszú, hullámos loknikra cserélte.   

Az RTL Klub műsorában azt mondta, márciusban azt hitte, az októbert már nem érinti a világjárvány, de aztán rájött, a fesztivált kénytelenek online lebonyolítani. Ennek jó oldala, hogy minden eddiginél többen vehetnek részt rajta.

A szervezők több mint ötven programmal, egy magyar és angol csatornával készülnek. Lesznek interaktív játékok, élő adások, előre felvett beszélgetések. Polgár Judit például egy 45 perces beszélgetést folytatott a legendás nemzetközi sakknagymesterrel, Kaszparovval. 

Polgár Judit ötévesen kezdett sakkozni, hatévesen nyerte az első versenyét, kilencévesen pedig nemzetközi versenyt. 2000-ben ment feleségül állatorvos párjához, Gusztávhoz. 2004-ben született az első gyermekük, Olivér, majd 2006 júliusában a második, Hanna. Ők óvodásként sakkoztak, illetve az iskolában versenyeztek is, de már abbahagyták.

 Forrás: femina.hu

Két világklasszis sakkozó beszélgetése is hallható lesz a 6. Világsakkfesztiválon

Több mint 40 színes programmal, köztük egy Garri Kaszparovval rögzített beszélgetéssel várja Polgár Judit az érdeklődőket a jövő szombati 6. Világsakkfesztiválon, amelyet idén először kizárólag online módon rendeznek meg.

A kétszeres olimpiai bajnok magyar sakkozó a csütörtöki online sajtótájékoztatón elmondta, a pandémia miatt döntöttek szeptember elején úgy, hogy a fesztivál idén teljes mértékben a virtuális térbe költözik. Polgár Judit hozzátette: úgy érzi, a járvány a sakkvilágot még jobban fellendítette, a Föld minden részén népszerűbbé vált az online sakkozás, sokaknak a játék nyújtott szellemi és lelki támaszt ebben az ismeretlen helyzetben.

„A sakkjáték még közelebb hozta egymáshoz a kontinenseket, milliók ültek le játszani, és többszörösére nőtt a sakk-közvetítések közönsége. Így a járvány kihívásai még aktuálisabbá teszik a mottónkat, miszerint a sakk összeköt minket” – fogalmazott a Világsakkfesztivál alapítója.

Fogarasi Norbert, az idei esemény online platformját kifejlesztő, egyben fő támogató Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, azért álltak a fesztivál mellé, mert a sakk nagyban hozzájárul a problémamegoldó képesség, a racionális gondolkodás, a gyors döntéshozatal és a stratégiai látásmód fejlesztéséhez, és ezek az ő cégüknél is fontos értékek.

Amint elhangzott, a programok közül kiemelkedik Polgár Judit 45 perces beszélgetése Garri Kaszparovval. Ebben kiderül, hogy a korábbi világbajnok miként jutott arra a döntésre, hogy versenysakkozóként visszavonul, de szó esik karrierjük közös állomásairól, versenyzői tapasztalataikról és az oktatás jelentőségéről is.

A közönség hosszú idő után most hallhat először közös beszélgetést a rendezvény ötletgazdájával és testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal, akik pályafutásuk mérföldköveiről, egyéni és közös céljaikról mesélnek majd. Nővérei mellett számos legendás sakkozóval fog beszélgetni Polgár Judit, köztük Simen Agdestein nagymesterrel, volt profi futballistával, a jelenlegi világbajnok norvég Magnus Carlsen korábbi edzőjével, a sakk és élsport kapcsolatáról.

A fesztiválon az előre regisztrált, vállalkozó kedvű versenyzők Polgár Judittal és Polgár Zsófiával játszhatnak szimultán partit, a magyar gyermekek a Sakkpalota Kupán mérhetik össze tudásukat, míg a világ minden tájáról csatlakozó amatőr felnőtt játékosok a Chess Challenge sakkversenyen adhatnak számot tudásukról. Több ezren csatlakozhatnak Polgár Judit interaktív sakkóráihoz is, ahol a nemzetközi nagymester feleleveníti karrierje fontos állomásait és bemutatja a legfontosabb sakklépéseit, a résztvevőknek pedig lehetőségük nyílik a sakkolimpikon kvízkérdéseire válaszolni.

Az október 10-én, szombaton 10 órától késő estig tartó eseménnyel Polgár Judit ezúttal is a sakk sokszínűségét szeretné bemutatni, ezért a művészet és sakk kapcsolata is kiemelt szerepet játszik a Világsakkfesztivál tematikájában. Látható lesz például David Llada, a világ egyik legnevesebb sakk-fotósának virtuális kiállítása, illetve Jossi Aviram Polgár lányok című dokumentumfilmje, amely a család történetén túl a gyermeknevelés, a nemek közötti különbség és a teljesítménykényszer problematikájával is foglalkozik.

„Az elmúlt években a 30 ország részvételével zajló Világsakkfesztivál bebizonyította, hogy a sakk túlmutat önmagán, nemcsak egy sportág, hanem szervesen kapcsolódik az oktatáshoz, tudományhoz és a művészetekhez is. Bár a személyes jelenlétet semmi nem pótolhatja, a sakk az egyik olyan sportág, amelynek az online térben is van már hagyománya” – emelte ki Polgár Judit, aki szerint a digitális technológia révén számos új dimenzió tárult fel, melyeket feltétlenül ki kell aknázni.

Forrás: hirado.hu

Halhatatlanok: Schmitt Pál, Kőbán Rita és Jónyer István is tag lett

Közgyűlést tartott szeptember 30-án a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, tagjai közé választotta Schmitt Pált, Kőbán Ritát és Jónyer Istvánt.

Két hónappal ezelőtt választották meg Nagy Tímeát a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete elnökének, azóta már összeült a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó mellett Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Török Ferenc és Vaskuti István alkotta elnökség – a megbeszélésen pedig egy papírra hat név is felkerült – a közelmúltban elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére választott új tagokat szerdán az egyesület közgyűlése. Az alapszabály szerint életkori korlátozás nincs, ám kitétel, hogy aktív sportolót nem választanak maguk közé, hiszen nekik az élsportolói lét mellett – egyelőre – kevés idejük és lehetőségük van arra, hogy megfeleljenek az egyesület küldetésének.

„Ők csak gyűjtsék az eredményeket, no meg az élményeket, amelyekről később majd beszámolhatnak a fiataloknak, a gyerekeknek. Nagyon hiszek az egyesületünk küldetésében, de tisztában vagyok azzal is, hogy nem tudunk minden gyereket megmenteni. Ám soknak képesek lehetünk támaszt nyújtani, olyan útravalót adni, amelybe kapaszkodhatnak. Nem az olimpiai aranyérem a cél, nem erről mesélünk a fiataloknak, hanem az útról, amelyet mindannyian végigjártunk. Mi ezt a sport középpontba helyezésével tudjuk megmutatni, mi arról tudunk mesélni, milyen célokat kitűzni, milyen azért küzdeni és feláldozni érte sok mindent” – mondta el Nagy Tímea.

Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökség szerdán a tagjai közé Schmitt Pált, Kőbán Ritát és Jónyer Istvánt választotta.

„Az első körben eldőlt, hogy Schmitt Pál és Kőbán Rita is bekerül közénk, aztán a negyedik körös szavazás hozta meg a harmadik új tagunkat, aki nem más, mint Jónyer István – nyilatkozta a közgyűlés végén a Nemzeti Sportnak Nagy Tímea. – A jelölteket előzetesen megkérdeztük, vállalják-e a jelölést, illetve, ha elegendő szavazatot kapnak, a tagságot, ezt Jónyer István kapcsán nem tudtuk megtenni, mert ő a közgyűlésen került fel a listára. Bízom benne, hogy örömmel mond igen arra, hogy bekerüljön közénk. Kőbán Ritával már tudattam a szavazás eredményét, olyan kitörő örömmel fogadta a hírt, hogy ismételten csak azt éreztem, ez tényleg egy fantasztikus csapat! Dolgozunk tovább, van rengeteg feladatunk, fontos, hogy még közelebb kerülhessünk a gyerekekhez, olyannyira, hogy akár a mindennapokban is találkozhassanak velünk.”

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc, Vaskuti István

Forrás: nemzetisport.hu

Új tagjaink

Kőbán Rita

Jónyer István

Schmitt Pál

Közgyűlés

Sport: új tagokat választanak a halhatatlan sportolók

Alapszabályt módosít és új tagokat választ a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szeptember 30-i közgyűlésén.

„Amióta a szervezet elnöke lettem, tartottunk egy elnökségi ülést, ahol kijelöltük az utat, amelyen a hagyományoknak megfelelően járni szeretnénk, és meghatároztuk a szeptember 30-i közgyűlés témáit, feladatait” – mondta Nagy Tímea, a testület július 29-én megválasztott elnöke az MTI-nek.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt többen jelezték, hogy félnek, ezért óvatosságból nem vesznek részt személyesen az eseményen. Emiatt különösen fontossá vált az alapszabály módosítása: a jelenleg érvényben lévő ugyanis nem teszi lehetővé a digitális szavazást, ezen mindenképp változtatni kell. Fontos napirendi pont lesz három új tag felvétele az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére. Az új tagok választásával kapcsolatban Nagy Tímea megjegyezte, hogy nyitni szeretnének a nem olimpiai sportágak felé, nem kell, hogy olimpiai bajnokok legyenek az új jelöltek.

„Szerencsére sok remek sportolója van az országnak, ezért biztos több jelölt neve is felmerül majd a közgyűlésen. Életkorbeli megkötés nincsen, egyetlen feltétel, hogy az illető elfogadja a szervezet céljait” – tette hozzá Nagy Tímea.

A kilencvenes évek elején alakult Halhatatlanok Klubja, majd későbbi nevén Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítsanak a fiatalok elé. A tagság nem kap díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgetnek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Török Ferenc, Vaskuti István

Forrás: nemzetisport.hu    

Három új tagot választanak a halhatatlan sportolók

Az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére keresik a jelölteket.


Alapszabályt módosít és új tagokat választ a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szeptember 30-i közgyűlésén."Amióta a szervezet elnöke lettem, tartottunk egy elnökségi ülést, ahol kijelöltük az utat, amelyen a hagyományoknak megfelelően járni szeretnénk, és meghatároztuk a szeptember 30-i közgyűlés témáit, feladatait" - mondta Nagy Tímea, a testület július 29-én megválasztott elnöke az MTI-nek.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt többen jelezték, hogy félnek, ezért óvatosságból nem vesznek részt személyesen az eseményen. Emiatt különösen fontossá vált az alapszabály módosítása: a jelenleg érvényben lévő ugyanis nem teszi lehetővé a digitális szavazást, ezen mindenképp változtatni kell.Fontos napirendi pont lesz három új tag felvétele az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére. Az új tagok választásával kapcsolatban Nagy Tímea megjegyezte, hogy nyitni szeretnének a nem olimpiai sportágak felé, nem kell, hogy olimpiai bajnokok legyenek az új jelöltek.

"Szerencsére sok remek sportolója van az országnak, ezért biztos több jelölt neve is felmerül majd a közgyűlésen. Életkorbeli megkötés nincsen, egyetlen feltétel, hogy az illető elfogadja a szervezet céljait" - tette hozzá Nagy Tímea.

A kilencvenes évek elején alakult Halhatatlanok Klubja, majd későbbi nevén Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítsanak a fiatalok elé. A tagság nem kap díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgetnek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Török Ferenc, Vaskuti István

Forrás: sport365.hu 

Három új tagot választanak a halhatatlan sportolók

Az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére választanak új tagokat.

Alapszabályt módosít és új tagokat választ a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szeptember 30-i közgyűlésén.

"Amióta a szervezet elnöke lettem, tartottunk egy elnökségi ülést, ahol kijelöltük az utat, amelyen a hagyományoknak megfelelően járni szeretnénk, és meghatároztuk a szeptember 30-i közgyűlés témáit, feladatait" - mondta Nagy Tímea, a testület július 29-én megválasztott elnöke az MTI-nek.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt többen jelezték, hogy félnek, ezért óvatosságból nem vesznek részt személyesen az eseményen. Emiatt különösen fontossá vált az alapszabály módosítása: a jelenleg érvényben lévő ugyanis nem teszi lehetővé a digitális szavazást, ezen mindenképp változtatni kell. Fontos napirendi pont lesz három új tag felvétele az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére. Az új tagok választásával kapcsolatban Nagy Tímea megjegyezte, hogy nyitni szeretnének a nem olimpiai sportágak felé, nem kell, hogy olimpiai bajnokok legyenek az új jelöltek.

"Szerencsére sok remek sportolója van az országnak, ezért biztos több jelölt neve is felmerül majd a közgyűlésen. Életkorbeli megkötés nincsen, egyetlen feltétel, hogy az illető elfogadja a szervezet céljait" - tette hozzá Nagy Tímea.

A kilencvenes évek elején alakult Halhatatlanok Klubja, majd későbbi nevén Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítsanak a fiatalok elé. A tagság nem kap díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgetnek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Török Ferenc, Vaskuti István

Forrás: m4sport.hu

Három új tagot választanak maguk közé a magyar sport halhatatlanjai

Alapszabályt módosít és új tagokat választ a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szeptember 30-i közgyűlésén.

“Amióta a szervezet elnöke lettem, tartottunk egy elnökségi ülést, ahol kijelöltük az utat, amelyen a hagyományoknak megfelelően járni szeretnénk, és meghatároztuk a szeptember 30-i közgyűlés témáit, feladatait” – mondta Nagy Tímea, a testület július 29-én megválasztott elnöke az MTI-nek.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt többen jelezték, hogy félnek, ezért óvatosságból nem vesznek részt személyesen az eseményen. Emiatt különösen fontossá vált az alapszabály módosítása: a jelenleg érvényben lévő ugyanis nem teszi lehetővé a digitális szavazást, ezen mindenképp változtatni kell. Fontos napirendi pont lesz három új tag felvétele az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére. Az új tagok választásával kapcsolatban Nagy Tímea megjegyezte, hogy nyitni szeretnének a nem olimpiai sportágak felé, nem kell, hogy olimpiai bajnokok legyenek az új jelöltek.

“Szerencsére sok remek sportolója van az országnak, ezért biztos több jelölt neve is felmerül majd a közgyűlésen. Életkorbeli megkötés nincsen, egyetlen feltétel, hogy az illető elfogadja a szervezet céljait” – tette hozzá Nagy Tímea.

A kilencvenes évek elején alakult Halhatatlanok Klubja, majd későbbi nevén Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítsanak a fiatalok elé. A tagság nem kap díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgetnek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Török Ferenc, Vaskuti István.

Forrás: pestihirlap.hu

Új tagokat választanak a halhatatlan sportolók

Nagy Tímea azt mondta, nyitni szeretnének a nem olimpiai sportágak felé, nem kell, hogy olimpiai bajnokok legyenek az új jelöltek.
Alapszabályt módosít és új tagokat választ a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete szeptember 30-i közgyűlésén. „Amióta a szervezet elnöke lettem, tartottunk egy elnökségi ülést, ahol kijelöltük az utat, amelyen a hagyományoknak megfelelően járni szeretnénk, és meghatároztuk a szeptember 30-i közgyűlés témáit, feladatait” – mondta Nagy Tímea (fotónkon, MTI/Illyés Tibor), a testület július 29-én megválasztott elnöke az MTI-nek. A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt többen jelezték, hogy félnek, ezért óvatosságból nem vesznek részt személyesen az eseményen. Emiatt különösen fontossá vált az alapszabály módosítása: a jelenleg érvényben lévő ugyanis nem teszi lehetővé a digitális szavazást, ezen mindenképp változtatni kell. Fontos napirendi pont lesz három új tag felvétele az idén elhunyt Székely Éva, Wichmann Tamás és Kárpáti György helyére. Az új tagok választásával kapcsolatban Nagy Tímea megjegyezte, hogy nyitni szeretnének a nem olimpiai sportágak felé, nem kell, hogy olimpiai bajnokok legyenek az új jelöltek.

„Szerencsére sok remek sportolója van az országnak, ezért biztos több jelölt neve is felmerül majd a közgyűlésen. Életkorbeli megkötés nincsen, egyetlen feltétel, hogy az illető elfogadja a szervezet céljait” – tette hozzá Nagy Tímea. A kilencvenes évek elején alakult Halhatatlanok Klubja, majd későbbi nevén Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítsanak a fiatalok elé. A tagság nem kap díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgetnek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Török Ferenc, Vaskuti István.

Forrás: mandiner.hu

Paprikás krumpli – Malonyai Péter publicisztikája

A jegyzetellátó éppen nem látott el, így megkérdeztem apámat, nincs-e meg neki valahol otthon a Polgári jog tankönyve, mert nagyon kellene. Megvolt – mondta, de annak idején kölcsönadta a Móna Pistának. „Az öttusázónak?” – kérdeztem, bólintott s már hívta is. Velük szemben éltek a szülei, gyakran járt a Pannónia (akkor Rajk L.) utcába, szerencsémre éppen ott volt, így összehozta a randevút.

Találkoztunk a házuk előtt, ahol széttárta a karját, nem is emlékezett rá, hogy valaha is nála lett volna a tankönyv, de amikor megtudta, hogy sürgős a dolog, beültetett a kocsijába, és elvitt valamelyik Múzeum körúti antikváriumba. Ahol nagy szeretettel köszöntötték, s csakhamar a kezemben volt mind a két kötet. Így lett az enyém Világhy Miklós és Eörsi Gyula professzorok munkája, még kifizetni sem engedte („Ha már egyszer az apád azt hiszi, nálam volt...”), számlája volt, felíratta, s még ittunk is egy kávét az Egyetem presszóban.

Így ismerkedtem meg Móna Istvánnal, aki ma lenne 80 esztendős. Lenne? Inkább van, nekem mindenképpen, hiszen az uszodában sokat találkozva, beszélgetve kitüntetett a barátságával.

Hogy sokat tanultam tőle, természetes, hogy tanulhattam, köszönöm neki. Köszöntem is, amikor megittunk egy-két pohár bort, de csak legyintett. „Nem nagy dolog...” – mondta, s igyekezett rejtélyes arcot vágni, hiába volt telis-tele érzelmekkel, azt igyekezett sugallani, hogy kemény a végtelenségig.

Pedig...

Magától értetődik, hogy az első öttusa aranycsapatunk, a „balczótörökmóna” fogalom harmadik tagjaként ismerik a legtöbben, a mexikóvárosi csapatarany (1968), az 1963-tól hat esztendőn át vereséget nem ismerő trió tagjaként. Igen, ő volt a harmadik, és erre büszke volt. Először is arra, hogy Balczó András és Török Ferenc elfogadta, támogatta, hogy az 1960-ban (Róma) csapatban olimpiai aranyérmes, a sportvezetők által favorizált Nagy Imre helyett ő legyen a társuk. Jóban, rosszban – mert látták, hogy számíthatnak rá. Ő pedig tudta, mi az, hogy csapat. „Két társam egyéni bajnok volt vagy lett később, nekik több jutott, nyilván többet is érdemeltek” – írta Élettusa három tételben című könyvében az olimpiákról, s nem volt benne szemernyi irigység sem.

Nem véletlen, hogy csapatban ért fel a csúcsra 1968-ban, az aranyéremről ezt írta: „Ez az én egész addigi életem – ami nem volt egy nagy ügy, de nekem ez jutott – összegzése volt, nem tudom, kitől kaptam meg ezt a pillanatot, talán a Jóistentől. Bár nem voltam én soha olyan fontos valaki, hogy velem külön törődjön, nem tudom, de megkaptam, megélhettem, ezért érdemes volt megszületni, élni, örülni, szenvedni, hibázni.”

Minden életútnak van tanulsága, az övé elsődlegesen az, hogy az embernek meg kell találnia a helyét a világban, s ott megtenni a lehető legtöbbet. Nagy formátumú ember volt, ifjan s később idősebben, bölcsebben is, de tudta, hogy szívszerelmében, az öttusában versenyzőként azzal szolgál a legjobban, ha segítő társa lesz a másik kettőnek.

Humán beállítottságú, majd' azt mondtam, reneszánsz ember volt, nem véletlenül járt először a bölcsészkarra, ám végül jogot végzett, s ügyvédként tette a dolgát. Bevallása szerint Török Ferencnek (is) köszönhette a váltást, aki – idézem – ezt mondta neki: „Ne szórakozz, tanár akarsz lenni, koldus, én jogot végeztem, Ottó öcsém is odajár, mi egy csapat vagyunk, tessék átmenni a jogi karra, hozzáíratunk egy csoporthoz, és kész!” Vegyük észre a „mi egy csapat vagyunk” kitételt, ezzel mindig lehetett rá hatni. Nem mellesleg a tokiói olimpia után mondta mindezt Török, ahonnan ő aranyérmesként jött haza, Balczó és Móna viszont nem lehetett ott – eltiltásukat töltötték. Belebuktak abba, hogy hiába figyelmeztették őket a „legmagasabb” helyről, most az álszent puritanizmus az úr, semmi kilengés, ők ketten azért csak lebonyolították a maguk üzletét, a részletek nem érdekesek, ám a mónai tanulság igen: „Még a saját eszemen is túl akartam járni...”

A könyvét azzal a felhanggal kezdte írni, hogy „az én életem elég mozgalmas volt, nagy különbségekkel voltam mélyen és magasan olykor, és leéltem eddig – szerényen számolva is – legalább három életre valót” – ezt csak azért rögzítem, mert hiába az emlékezés, minden nem fér bele ebbe az írásba (sem). Az viszont igen, hogy amit az öttusában tanult, benne maradt a haláláig. Követelményként is, magával szemben és főként a Bp. Honvéd vívóinál, ahol életet lehelt, majd izzított a klubba. Nem felejtve el a múltat, azokat felkérve mesternek, tanácsadónak, akik sok dicsőséggel szolgáltak egykoron a sportágban. Neveket azért nem írok, mert szépen csendben, sorban kiderült róluk, hogy köszönik a megkeresést, a fizetség se jön rosszul, az én fogalmaim szerint mégis elárulták, cserben hagyták. Azzal, hogy szívesebben fürödtek egykori dicsőségükben, ahelyett, hogy átadták volna valóban maradandó tapasztalatukat, tudásukat.

Versenyzővel is járt így, s valamennyi eset megviselte. Persze igyekezett nem mutatni, többé-kevésbé sikerrel. Akik ismerték, azoknál inkább kevésbé. De ment tovább az útján, csendes, de meggyőződésből fakadó következetes erőszakosságával elérte, hogy ne a sportágban uralkodó kényelmes nézet („A vívás kiegészítő sportja a vívás”) uralkodjon a Dózsa György úton, hanem törődjenek a kondíciójukkal is a gyerekek – fussanak például. Meg egyébként is. Idézem, hogy érthetőbb legyen: „Belépésemmel a vívósportba azonnal megkezdődtek a mindenkivel való vitáim. Vezetőség, edzők, versenyzők. Én öttusaszemmel néztem, azt vettem természetesnek, amit a mi köreinkben megszoktam. Nálunk az alap mindig az elvégzett munka volt. Annak szükségességét soha senki nem kérdőjelezte meg. Sem edző, sem versenyző.”

Lett eredménye a következetességének, aki nem hiszi, lapozza fel az évkönyveket, ez itt nem a dicsőséglista helye. Az emlékezésé.

Például arra, hogy Nagy Tímea első olimpia aranyának időpontja 2000. szeptember 17. – Móna István akkor lett hatvanéves. A sydneyi játékok előtt rávette versenyzőjét, hogy a felkészülés előtti szünetben ne csak pihenjen – fusson is. Így is lett, meg úgy, hogy Móna véleménye szerint az „egyetlen, megfelelően felkészült vívóversenyző volt” az olimpián. És aki, alighogy feldobálták a levegőbe a többiek, hirtelen otthagyott csapot-papot, odarohant hozzá, s fülig érő szájjal kiáltotta: „Boldog születésnapot, Pisssssta bácsi!” A történethez tartozik, hogy utána egy vendéglőben ünnepelték meg a sikert, ahol nem kellett fizetniük. „Csak nem fogad el pénzt egy újdonsült olimpiai bajnoktól...?” – érvelt. Vagányság. Mert az is volt benne jócskán.

Ami sohasem ment a komoly dolgok rovására. A családi élet nálam magánügy, ám itt azért megemlítendő, hogy nevelt fia, Kulcsár Krisztián sikereiben is (fő)szerepe volt, nem csupán a páston, egyébként is hatott rá, mint mindenkire a környezetében, aki fogékony volt arra, ami áradt belőle, vagy amit éppen eltitkolni igyekezett. Nekem örökké „a mónapista” lesz, már csak azért is, mert – tartozom neki. Sajnos. Mielőtt bement a kórházba, megígértette velem, hogy főzök neki egy jó paprikás krumplit. Szalonnán. Kolbásszal. Sok hagymával, hogy ne csupán szaftja, szottya legyen. Persze hogy megígértem, s noha az égiek akarták másként, mindig az adósa leszek. A hetvenedik születésnapja előtt ment el úgy, hogy – itt maradt.

Nagy Tímea persze nálam sokkal jobban megfogalmazta ki volt ő: „Önfejű, akarnok, makacs, rendíthetetlen, bárdolatlan, figyelmes, érzékeny, udvarias, nagylelkű... Kíméletlen ellenség és megbízható barát. Egy igazi »nehézember«, aki megérdemli azt a sok szeretetet, amit azoktól kap, akik igazán ismerik őt.”

Nagyképűbb pillanataimban ezzel hízelgek magamnak.

Jó rá emlékezni.

Forrás: nemzetisport.hu

Milestone in the Fair Play Story

Interview with Mr. Jenő Kamuti, President of the International Fair Play Committee on the occasion of the World Fair Play Day on 7 September.

This year, 2020, the International Fair Play Committee will announce, in collaboration with other organizations, the World Fair Play Day. From now on, the day of Fair Play will be held on 7th September every year all around the world. On this occasion, we talked to Dr. Jenő Kamuti, President of the International Fair Play Committee (CIFP).

- There was no World Fair Play Day before. What is the reason for this first announcement of the sportsmanship day this year?

I would start from the fact that the International Fair Play Committee /CIFP/ exists for 57 years. It was founded in Paris in 1963 by international sports organizations as well as UNESCO, AIPS and ICSSPE. During this time, it has been repeatedly demonstrated that there is a great need for an organization to promote Fair Play exclusively. Over the decades, CIFP has undergone many changes, gaining increasing recognition in the international sports world. Fair Play has become stronger and more popular. We have been able to move forward in a number of areas, one of the steps in this process is the proclamation of the World Fair Play Day. Our goal is to maintain Fair Play, clean sports on venues and other areas of life as well.

- You are also a former Fair Play Awardee, Olympic silver medalist, world champion fencer, but also a civilian surgeon. Does Fair Play exist outside of sports fields?

Absolutely, I can say! The world and its changes have presented humanity with more and more challenges for centuries. In contrast to evil, good things have always been needed to maintain the right balance. This is especially true nowadays. It’s also true that, in the eyes of the majority, Fair Play is primarily about sports, but that’s not a problem at all. Athletes have always been role models, so if they set a good example, people will follow them. It is no coincidence that the International Olympic Committee also prioritizes Fair Play, it is also included in the Olympic Charter, and from Juan Antonio Samaranch and Jacques Rogge to Thomas Bach, every IOC President draws attention to the importance of Fair Play in his speech at the Opening Ceremonies. Jacques Rogge once said that the champion of champions is the one who prepares honestly, without doping, and always competes in the spirit of Fair Play. He also showed me this way when he said, “Jenő, look for good examples and publish them with the help of the press so that everyone can hear, know about it”.

We are presenting ourselves not only at the Olympics, Youth Olympics, but also at the Universiade and other world championships, with a stand where we also meet the competitors personally.

- Why is the first World Fair Play Day taking place this year?

Years ago, me and my colleagues were dealing with the idea to have a special Fair Play Day. We approached UNESCO in 2012 and later it was discussed again at a meeting of European Sports Ministers, but people have changed in different positions and the process has stalled in the administration. Philippe Housiaux, one of our Council members, who has been organizing and holding the local Fair Play Day in Belgium for years, has proactively suggested that we should come together and declare the day 7 September this year as World Fair Play Day. Thanks to him, this allowed the event to take place in Brussels. The event will be organized by four international organizations, in addition to the International Fair Play Committee, the Panathlon International, the European Fair Play Movement and the Panathlon Wallonie-Bruxelles.

- What is the next step? What will be the sequel?

The real work begins just after this event. According to our plans, it will grow into a kind of movement when sports federations, associations, NOCs, schools start organizing their own local events, making the World Fair Play Day as a celebration. We would like to organize joint programs with the IOC, UNESCO, FISU, ISF and many other international organizations in the spirit of Fair Play. Of course, we also contact the National Olympic Committees, the international sports federations, not regarding the Olympic sports, but all kind of sports. I feel that school education and also university education are very important, as future generations need to know about sports, Fair Play and clean racing. I know that teachers, as well as coaches, need help with their work. Therefore, we develop easy-to-use materials and programs that can be easily integrated into school and association frameworks as a module.

- Year after year we hear about the World Fair Play Awards, which are handed over by the International Fair Play Committee to worthy individuals and teams. Does this system remain in the future?

Of course, it remains, and we even want to expand towards joint awards ceremonies together with international sports federations. There are several examples, one of this is FISU, as we have been awarding prizes together for years, or I could mention the FIE, which has set up their own Fair Play Committee. Every year, we issue a call in which we ask everyone to send it to us if they are aware of the Fair Play act, oeuvre. Anyone can nominate an individual as well as a sports organization. In more than five decades, we have been able to recognize many outstanding acts and personalities. These cases where people, competitors help each other, always fill me with joy, and I can say that all my colleagues feel the same. The award-system is a well-proven, recognized, big international gala that we will definitely continue.

- So, from now on, September 7th will be the World Fair Play Day. Where and how can those interested join the program?

We are active and available, recently on the internet. We can be found on our website, on Facebook and on almost all Social Media channels. Yes, good to say that it’s going to have an own World Fair Play Day. Mankind needs sport, and through that honesty. If anarchy reigns, man fights man, only money matters, we become distorted and the development of society goes in the negative direction. The Covid-19 virus has highlighted that health is paramount. It is also very important that there are no poor people, that social disparities do not grow very much. Recent decades have highlighted the importance of sport, but unfortunately Covid-19 has also shattered sport-life. If this continues, we, leaders need to put a lot of energy into keeping the love of sport awake. Events like the World Fair Play Day go a long way in getting as many people as possible to hear about Fair Play. The World Fair Play Day is a colorful, cheerful but solemn act where leaders, not only sports but also leaders of society, should put their faith and stand up for the movement and help make a better world in a reality.

 

Gabor Deregan / CIFP; photo: HOC

Forrás: fairplayinternational.org

.

 

Az ünneplésnek, köszönetnek sosincs vége!

Mikor nem kell szavakat mondani, nem kell leírni semmit. Elég egy mosoly Ági nénitől és tudjuk, hogy mit érez.

Szívből gratulálunk Újpest díszpolgári kinevezéséhez.

Mi is mosolygunk Vele együtt!

Nagy Tímea