Olimpiai bajnok két év élsport után – Első aranyunk nyomában

Hajós Alfréd aranyérme nem is aranyból volt, hanem ezüstből, a polihisztor érdemeiből azonban semmit sem von le. Ismerjük meg őt!
 
Napra pontosan 119 esztendeje vagyunk úszónagyhatalom – akad-e valaki, aki túl patetikusnak érezné ezt a mondatot a nem is kerek évfordulón? Akkor következzen egy rövid felsorolás: Hajós Alfréd, Halmay Zoltán, Csik Ferenc, Gyenge Valéria, Székely Éva, Szőke Katalin, Novák Éva, Novák Ilona, Temes Judit, Wladár Sándor, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert, Czene Attila, Kovács Ágnes, Gyurta Dániel, Risztov Éva. Ők azok, akik „csak” olimpiai bajnokként feliratkoztak a margitszigeti sportuszoda márványtáblájára, és még tovább bővülne a lista, ha világ- és Európa-bajnokainkat is glédába kellene szednünk.
 
A lista elején álló úr nem akármilyen „lavinát” indított el, és mivel nem is akármilyen személyiség volt ő, ismerjük meg az éppen ma száztizenkilenc éves első magyar olimpiai úszóarany cirkalmas történetét és az érem szerzőjét, Hajós Alfrédot.