Dr. Kárpáti György a pólóválogatottról...

Nem várt és további sok gondot okozó, 8-7-es vereséget szenvedett a világbajnoki címet védő magyar férfi vízilabda válogatott kedden este az olaszoktól. A jochapress.hu a háromszoros olimpiai bajnoktól, dr. Kárpáti Györgytől kért véleményt.

- Hogyan értékeli a látottakat - kérdeztem a 80. születésnapját a közelmúltban ünnepelt, egykori kiválóságot. „Van négy-öt, ugyancsak közel egyforma csapat a világon, ezek közé tartozunk mi is. Sajnos, most a másik, hasonló, az olasz válogatott nyert egy góllal. Most nekik jött ki jobban a lépés. Ennyi.”

- Mégis, ha mondana valamit arról, miben lehetett jobb az ellenfél? „Régi mániám, hogy kapusposzton nem mi vagyunk a legjobbak, pedig ez akár perdöntő is lehet. Nagy Viktort tisztelem, becsülöm, de van 2-3 hálóőr más válogatottakban, akik egy árnyalattal nála is jobbak. Ezek közé tartozik az olasz Tempesti is.”

- Nagy Viktor kedd este is jó hatásfokkal védett. Ön szerint mégis rajta is ment el a meccs? „Ezt nem mondom, csak azt, hogy ha lenne egy még jobb kapusunk, talán még jobb eredményeket érne el a válogatott. Talán…”

- Talán nem csak a kapusteljesítmény, hanem más tényező is közrejátszott abban, hogy idén ez már a harmadik nagy torna, ahol sikerélmény nélkül maradt a nemzeti együttes? „Nézze, én nem akarok senkivel sem ujjat húzni, különösen nem az általam nagyra tartott dr. Kemény Dénessel. De ezt, amit most mondok, már számos alkalommal elmondtam. Talán, ha London előtt Dénes elkezdi megfiatalítani a válogatottat, akkor most talán három évvel előbbre tartanánk. Mert így tényként kell kezelni, hogy elsősorban a szerbek és a horvátok 5-5 góllal elhúztak tőlünk.”

- Benedek Tibor kapitányi tevékenységét miként értékeli? „Tibor a világ legjobb játékosa volt az én értékrendemben és meg vagyok győződve arról is, hogy szakvezetőként is hasonló szinten dolgozik. Talán meglepődik, amikor azt mondom: néha mosolyoghatna is egy keveset. Mert hogy amikor jól áll a csapat, őt akkor is mindig ugyanazzal a szigorú arccal lehet látni…

(jochapress.hu)