120 évet alapították a MOB-ot

895. december 19-én alapították meg a Magyar Olimpiai Bizottságot. A születésnapot néhány napja már megünnepelte a 120 éves szervezet, a díszközgyűlésen Thomas Bach NOB-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Honlapunk a Líra boltjaiban kapható Sport 2015 évkönyv Mindent a sportért! című, dr. Szabó Lajos és Gali Máté alkotta írásával tekint vissza az elmúlt 120 esztendőre.

 

Magyarországon az olimpiai gondolat első írásos forrása a 15. század végéről datálódik, és az olimpizmus eszméje búvópatakként bukkant fel a következő évszázadokban is, egészen 1895. december 19-ig, az „Olimpiai Játékokat Előkészítő Magyar Bizottság”, azaz a MOB megalakításáig. A szervezetnek 120 éves történelme során eleddig 15 elnöke volt, az alapítás pedig egy Sáros vármegyei dzsentricsaládból utóbb kultuszminiszterré (1903-1905) és az MTA elnökévé (1905-1936) emelkedő Berzeviczy Alberthez köthető.

Az elnöki pozíciót 1904-ig betöltő Berzeviczy személye ideális választás volt, hiszen a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium államtitkáraként már korábban is nagy hangsúlyt fektetett az iskolai testnevelés meghonosítására, és tevékeny szerepet vállalt az ún. ifjúsági tornaversenyek szervezésében. Mindezek mellett már egy 1890-es parlamenti beszédében hitet tett amellett, „hogy előbb-utóbb vissza kell térnünk az olympiai és pythiai játékok szép korára”.