Betegség miatt hiányzik a vb-ről a magyar sztáredző

Szokásától eltérően nem a pást mellől ad utasításokat olimpiai bajnok tanítványának, Szász Emesének edzője, Kulcsár Győző, akit két hete megműtöttek.

Természetesen utazott volna a lipcsei vívó-vb-re a Vasas-klasszis Emesét a tavalyi riói olimpiai győzelemhez segítő, 77. életévét októberben betöltő bajuszos mester, ám a betegsége megakadályozta ebben.

– A hasnyálmirigyem miatt két hete volt egy elég durva műtétem. A sebészi beavatkozáson túl va­gyok – mondta a Borsnak a Nemzet Sportolója. Az egykori olimpiai aranyérmes párbajtőröző kiváló tréner hozzátette: szerencsére a felkészülés utolsó két-három napján ott lehetett Emese edzésein.

– Persze nem vehettem kézbe a pengét, de elláttam jó tanácsokkal, hiszen Eb-n és vb-n még sosem szerzett aranyérmet. Kétszeres világbajnoki második helyezett, jó lenne, ha Lipcsében a dobogó legmagasabb fokára lépne.

S hogy mit ígért lábadozó trénerének Emese?

– Jobbulást kívánt, azt mondta, igyekszik egy éremmel meglepni. Azért hadd jegyezzem meg, az idei felkészülése nem volt tökéletes. Ezzel együtt, mivel ebben a fegyvernemben a gép dönt, a lámpák villannak, és nincs vita: csak rajta múlik, milyen eredményt ér el. A klasszisa segíti, s csapatban húzóember lehet.

Ha Szász mellett létezik másik favoritja a magyar válogatott­nak, az Szilágyi Áron, a kardví­vás kétszeres olimpiai aranyérmese.

– Látja, abban a fegyvernemben befolyásolja az eseményeket az emberzsűri, de Áront nehéz kizökkenteni a ritmusából. Ami a férfikardcsapatot illeti, jobbak az esélyei egy vb-éremre, mint a női párbajtőrözőknek.

 

Forrás: borsonline.hu