Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/halhat01/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/halhat01/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/halhat01/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30
"Már az edzések kínszenvedéseire sem emlékszem" - Egerszegi Krisztina a családjának él

"Már az edzések kínszenvedéseire sem emlékszem" - Egerszegi Krisztina a családjának él

Budapest — Vajon mi lehet vele? – gyakran hangzik el a kérdés a sportrajongók körében Egerszegi Krisztinával (43) kapcsolatban, mert a magyar sport, az úszás ötszörös olimpiai bajnok legendája kerüli a nyilvánosságot.

Nem szívesen nyilatkozik, a családjának él – néhány napja kivételt tett. A barcelonai olimpia hőseit ünnepelték, akik 25 éve pazar teljesítményt nyújtottak, s ezt a találkozót ő sem hagyta ki.

Mindez olyan rég volt. Szinte már az edzések kínszenvedéseire sem emlékszem – próbálta elhárítani az érdeklődést Egerszegi, de szerencsére rá lehetett bírni egy kis beszélgetésre.

Mindez annak is köszönhető, hogy párja, Vigassy Ádám meggyőzte őt, menjen el a találkozóra, a férje úgy érezte, az ötszörös olimpiai bajnoknak bizony ott a helye, hogy a régi társakkal együtt ünnepeljen. Így is történt.

A még mindig gyönyörű Egerszegi Krisztina ma már három gyermek büszke édesanyja. Sport iránti érdeklődését örökölték, Bálint (17) az úszást, Barnabás (15) a kajakozást, Zille (13) lánya pedig a díjugratást választotta, vagyis a mozgás öröme a családban maradt.

– Igyekszem mindegyikük versenyein jelen lenni – mesélte Krisztina.

Barcelonai sikereit 18 esztendősen érte el – most a nagyfia szinte ugyanennyi. Egyszeres ötkarikás bajnokként indult, de négyszeresként zárt.

– Barcelonában várták, hogy amelyik számban indulok, azt nyerjem is meg. Próbáltam nem foglalkozni a nyomással, természetesen magamtól is nyerni akartam, ami sikerült – emlékezett vissza. – Minden olimpia különleges, Szöul volt a kezdet, Barcelona a legsikeresebb, Atlanta pedig a zárás. Az 1992-es nyári játékok volt az, amelyen a versenyeken kívül is aktívan részt vehettem. Az úszószámok után többedmagammal bejártuk a várost, szurkoltunk más sportágakban a mieinknek, s Barcelonában tudtam egyedül ott lenni a záróünnepségen, ezért is különleges számomra.

Akkor Egerszegi 100 és 200 méter háton, valamint 400 vegyesen nyert.

– Utóbbi volt a legnagyobb élmény, a három barcelonai arany ellenére mégis Atlanta a csúcs, hiszen a csúcson kell abbahagyni. Sokan felrótták nekem, hogy miért hagytam ki a 100 hátat, főleg az­után, hogy a váltóban jobb időt úsztam, mint az egyéni szám győztese. Úgy érzem, ennek így kellett történnie – tette hozzá.

Ők a legeredményesebbek

Egerszegi Krisztina harmadmagával, a tornász Keleti Ágnes (96) és kajakos Kozák Danuta (30) társaságában az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolója öt aranyéremmel. Kozáknak van esélye rá, hogy egyedüli rekorderré lépjen elő, legközelebb 2020-ban, Tokióban.

forrás: blikk.hu